Trender

Automatiserad handel. 

Att näthandeln är här för att stanna är det nog ingen som tvekar kring idag. Parallellt utvecklas den fysiska handeln som satsar på mer upplevelse och automatisering. Vi har alla stött på självscanning och självutcheckning, nästa steg blir att vi slipper scanna varan, det sköter butikens inbyggda system. När vi handlat klart kan vi promenera rakt ut och butikens inbyggda system registrerar vårt köp och skickar kvittot till mobilen.

 

 

Vi är många som är dåliga på att planera våra inköp. Därför utvecklas nu automatiserade rullande butiker som kan bokas via en app när behov uppstår. Har man glömt att köpa grönsaker är det bara att starta appen, leta upp närmaste grönsaksbil och beställa en framkörning. När bilen anlänt plockar man direkt från hyllorna, bilen registrerar vad som plockats och åker sedan vidare till nästa kund.

I hemmen smyger sig tekniken sakta in. Just nu lanseras Google home assistant på svenska och Samsung har visat sitt kylskåp med Family Hub 2.0. Förutom att få information om nyhetshändelser och väder kan man få svar på allehanda frågor genom att prata med kylen. Det är nog inte långt borta innan kylskåpet gör de flesta inköpen automatiskt. Redan nu kan man se kylskåpets innehåll i mobilen om man glömt inköpslistan hemma.

Med alla nya tekniska hjälpmedel kommer vi att spara tid vilken vi kan lägga på oss själva. I stället för att åka till butiken och handla kan vi lägga mer tid på fritidsintressen och matlagning. Varför inte lägga lite av tiden på att jäsa och syra grönsaker. Idag pratar man om hjärnan i magen och att tarmfloran avgör vår psykiska hälsa. Då är det inte konstigt att syrade grönsaker, kombucha och kimchi växer i popularitet. Fler och fler sätter sina grönsaker på syrning och brygger te för att jäsa sin kombucha i syfte att skapa en hälsosam tarmflora.

I filmen Wall-E gjorde tekniken oss försoffade och orörliga. Förhoppningsvis blir verkligheten en annan där tekniken underlätta samtidigt som den ger oss mer tid att lägga på oss själva, hälsa och miljö.