Följ med till Jokkmokk

 

Runt Jokkmokk växer det skägglav på träden, skägglav kallas ibland för luftens kvalitetsmätare. När man skall lufttorka charkuterier behöver man salt och ren luft. Förmodligen var det inte tillgången på luft som gjorde att man började lufttorka kött i norra Sverige, snarare hållbarheten. Men idag då ren luft är en bristvara passar Jokkmokk perfekt som plats att lufttorka - det och den långa traditionen.

 

Denna tradition har nu flätats samman med Italiens långa tradition av lufttorkning i Jokkmokks nya sortiment. Tillsammans med sina Italienska kollegor har de tagit fram ett sortiment av lufttorkade charkuterier som håller samma höga smak och kvalité som man kan förvänta sig av charkuterier från medelhavet. Idé och kryddning är hämtat från Aosta, Umbrien och Toscana

 

I välsorterade butiker hittar ni sortimentet från Jokkmokk. Salami Perugino med rötter i Umbrien, Coppa smaksatt med örter inspirerat av Toscana, Prosciutto Speziato en kryddad lufttorkad skinka med rötter i norra Italien och Bresaola med sitt ursprung i Italienska Alperna. 

 

Tips: Sedan 1605 hålls Jokkmokks marknad första torsdagen i februari varje år. Trots den bistra kylan med en genomsnittstemperatur på -25 grader en välbesökt tillställning.