Riojas årstider

 

När tankarna vandrar till Spanien, tänker man ofta på sommarvärme och strandliv. Men är det inte den typ av resa man söker, kan det vara värt att besöka Spanien under någon av de andra årstiderna.

 

Rioja är välkänt för sina viner. Dessa fick stort genomslag under slutet av 80-talet och början på 90-talet. Men efter en liten svacka börjar nu intresset för Riojas viner öka igen. Som i så många vindistrikt kommer unga vinmakare in med nya idéer.

 

Till dessa goda viner vill man äta något gott. I Rioja hittar man rustika, enkla och mycket smakrika rätter.

Under vintern kan man känna rökdoften som sprider sig från beskurna vinrankor som man använder till grillning. Både grishuvuden och lammkotletter grillas och serveras ihop med vita bönor med chorizo samt rökt peppar piquillo PDO från granndistriktet i Navarra.

 

Vill du besöka vinproducenterna när det inte är högsäsong, så passar sig både vinterperioden och början av våren bra.

Ett tips är att besöka en lite mindre producent som lagrar sina viner i gammal utgrävda källare. Något som är väldigt karaktäristiskt för just regionen Rioja.

 

De vindlande trånga gångarna där vinet förvaras, grävs ut allt eftersom mer plats behövs. Ibland har det lätt till att man gräver sin in till grannkällaren.

 

Bodegas Lecea är en vinproducent som tar emot besök. De anordnar med jämna mellanrum festivaler där besökarna får prova på hur det är att trampa vin.

 

Vill man sätta lite extra guldkant på sin resa, så ska man checka in på Marques de Riscal Hotel. Ett designhotell ägt av vinproducenten med samma namn.

IMG_1348 (1).jpg
IMG_1395 (1).jpg