En tur till toscana

 

Böljande kullar, cypresser och chiantivin är kanske det första man kommer att tänka på när man hör Toscana. Toscana är en mångfacetterad region som har nästan allt man kan önska sig.

 Långa ständer, höga berg, vit marmor, böljande kullar, mängder av vingårdar och massor av spännande mat. Precis som övriga Italien har regionen varit uppdelad i provinser genom åren, vilket fortfarande avspeglar sig i kultur och gastronomi.

 Mellan Florens i norr och Siena i söder hittar man Chianti den mest kända vinregionen i Toscana.

 

Chianti är uppdelat i Chianti och Chianti Classico, den senare är hjärtat av regionen belägen mellan Radda in Chianti och Greve in Chianti. Besöker man Greve in Chianti kan man passa på att göra ett stopp hos Enoteca Falorni – en vinkällare fylld med viner från flertalet Italienska vinregioner.

 

Passa på att prova några av vinerna över en lunch. Fortsätter man från Greve söderut mot Siena passerar man byn Panzano känd för sin karismatiske slaktare Dario Cecchini. Restaurangen Antica Macelleria Cecchini är ett måste för alla köttälskare, boka ett bord på Offecian dalla Bistecca så sitter ni runt kolgrillen och får smaka mängder av olika kötträtter.

 

På vägen mellan Greve och Siena ligger flera fantastiska vingårdar. Två favoriter är Castello di Ama med sin konstsamling integrerad i vingården och Brancaia en liten men ambitiös producent som producerar en rad kvalitetsviner. Vill man övernatta på vägen kan Radda in Chianti passa bra med sitt läge i centrum av Chiantidistriktet. Väl framme i Siena har man kommit till den del av Toscana varifrån vi hämtar vår populära tryffelsalami. Producenten Salcis startade som ett slakteri mitt inne i Siena men är nu beläget en bit utanför. Du kan läsa mer om Salcis här.

 

Inne i Siena kan man besöka Piazza del Campo, torget där man två gånger per år genomför hästkapplöpningen Palio, en uppgörelse mellan olika stadsdelar. Ett folkligt skådespel som lockar mängder av åskådare varje år.

Katedralen är en annan sevärdhet utöver staden i sig. Bästa glassbaren heter Gelateria Caribia Siena och ligger precis runt hörnet nere vid torget.

 

I vårt sortiment kan ni hitta en rad produkter från Toscana som salami, prosciutto, capocollo m.fl. Gemensamt har de sin rustika smak och örtiga arom. 

 

Flera av charkuterierna i Toscana får sin specifika smak från det ”svarta” salt man använder. Det är havssalt som blandas med peppar, örter och kryddor vilket ger saltet en mörkare färg där av namnet. Blandningen ger produkterna en härlig örtighet som känns både i doft och smak. Både råvara och kryddor hämtas från regionen.